Transitie naar duurzame werkomgeving: hoe krijg je mensen mee in verandering?
Het is vandaag duurzame dinsdag! Een mooi moment om stil te staan bij een omgeving waar veel mensen dagelijks komen: de werkplek. Een plek waar processen en strategieën onder een vergrootglas liggen. Hoe duurzaam is deze omgeving bij jullie? Organisaties die bij willen dragen aan een betere toekomst kunnen niet anders dan een transitie maken naar een duurzame werkomgeving. Maar zoals bij elke transformatie, kan het succes van deze overgang sterk afhangen van de mate waarin medewerkers betrokken zijn. Hoe krijg je mensen mee in deze verandering?
Waar medewerkers tegen aanlopen in de transitie naar duurzame werkomgeving.
Transitie naar een duurzame werkomgeving is een belangrijke en een uitdagende opdracht. Waar lopen medewerkers tegen aan?
Voordelen van duurzaamheidsacties zijn niet direct zichtbaar.
Medewerkers zitten vast in oude, vertrouwde manieren van werken en zien duurzaamheid als een verstoring van hun dagelijkse routines. Het volledig afsluiten van computers, monitoren, printers en andere apparaten na werktijd zijn bijvoorbeeld individuele inspanningen waarvan de resultaten niet direct zichtbaar zijn. Sceptici zullen zich afvragen wat de impact hiervan zal zijn op het grotere geheel.
Complexiteit van duurzaamheidsconcepten.
Sommige duurzaamheidsplannen, zoals circulariteit, zijn voor sommige mensen abstract of ingewikkeld. Een plan waarbij milieuvriendelijke producten worden ingekocht, zelfs wanneer deze duurder of moeilijker te verkrijgen zijn, kan ingewikkeld of irrelevant zijn als medewerkers niet betrokken zijn bij de inkoopprocessen.
Culturele barrières.
Organisaties waar duurzaamheid nooit eerder op de agenda heeft gestaan, kan een diepgewortelde cultuur, het proces naar een duurzame werkomgeving bemoeilijken. Gebrek aan goed leiderschap ligt op de loer. Het management moet het goede voorbeeld geven, zoals carpoolen of papierloos werken, om de betrokkenheid van medewerkers niet te belemmeren.
Technologische veranderingen.
Naast psychologische weerstand zijn praktische obstakels ook dooddoeners voor een geslaagd duurzaamheidsbeleid. Wanneer je te maken hebt met een overgang naar duurzame technologieën of systemen is een training vaak vereist. Dit kan, zeker wanneer je te maken hebt met vergrijzing binnen de organisatie, een uitdaging zijn. Jarenlange processen en systemen zijn niet meer verenigbaar met de duurzamere alternatieven. Gevolg? Gefrustreerde medewerkers.
Hoe krijg je mensen mee in duurzame veranderingen?
Een transitie gaat nooit helemaal zonder weerstand. Toch is het mogelijk deze weerstand zo veel mogelijk te beperken. Onze verandermanagers brengen onder andere de theorie van Annemarie Mars in de praktijk. Het model van Mars bestaat uit 5 elementen: urgentie, ambitie, planning, interactie en leiderschap. Onze verandermanager Anne-Celine legt uit dat het benadrukken van ‘urgentie’ en ‘ambitie’ in de praktijk erg belangrijk is.
Urgentie: het creëren van urgentiebesef.
De aard, ernst en de oorzaken van het probleem dat met samenwerking moet worden opgelost moet urgent worden gemaakt. Het is hierbij van belang om te toetsen of het probleem ook daadwerkelijk door medewerkers wordt gevoeld. Bij het ontbreken van urgentiebesef is het opzetten van een samenwerkingsverband nagenoeg kansloos. Bijvoorbeeld wanneer een organisatie meer aandacht wil voor circulariteit. Het is dan belangrijk voorbeelden te geven van recente schaarste en grondstoffen en hoe dit heeft geleid tot prijsstijgingen of productieverstoringen. Maak doormiddel van beeld en cijfers zichtbaar hoe de organisatie veerkrachtiger wordt wanneer iedereen materialen hergebruikt en afziet van wegwerpmaterialen.
Ambitie: het creëren van ambassadeurs.
Medewerkers moeten een gedeeld beeld hebben van de eindsituatie in de samenwerking. Bij het ontbreken van een gedeeld beeld kiest iedereen een eigen (gewenst) beeld. Daag medewerkers uit mee te denken over innovatieve oplossingen en initiatieven die bijdragen het bereiken van ambitieuze doelstellingen. Doe dit in de vorm van werkgroepen of projectteams. Dit leidt tot verhoogde betrokkenheid en creativiteit, omdat medewerkers zich onderdeel voelen van iets groters. Het zijn de ambassadeurs van de organisatie en zij inspireren andere collega’s. Stel tussentijdse mijlpalen vast, zoals bijvoorbeeld 50% afvalreductie binnen twee jaar, om het uiteindelijke doel te bereiken. Maak het begrijpelijk! Bijvoorbeeld: “Jullie hebben 1.000 kg papier bespaard, wat gelijk staat aan het redden van 17 bomen!”
Mensen meekrijgen in duurzame veranderingen vraagt om een combinatie van bewustzijn, betrokkenheid, en motivatie. Heb je hulp nodig bij de transitie naar een duurzame werkomgeving? Onze verandermanagers staan voor je klaar.